WASHINGTON - Amerikanen met overgewicht hebben nu ook een financiële reden om te gaan lijnen. De Amerikaanse belastingdienst heeft vanaf deze week overgewicht tot ziekte bestempeld. De kosten om af te vallen, zijn daarmee medisch en dus aftrekbaar geworden.

Verzekeraars, zowel particuliere als overheidsfondsen, kunnen programma's om af te vallen aanbieden. Die waren voorheen slechts mogelijk als artsen overgewicht zagen als een symptoom van een andere aandoening die bestreden moest worden.

Daarmee lijkt de Amerikaanse overheid overgewicht als een serieus nationaal probleem te zien. Het nationaal gezondheidsinstituut in de VS schat dat zo'n 97 miljoen Amerikanen veel te zwaar zijn. En volgens de landelijke belangenvereniging van mensen met overgewicht sterven jaarlijks 300.000 mensen onnodig aan de gevolgen van hun zwaarlijvigheid.

Volgens de Amerikaanse regering lijdt een volwassene met een lengte van 1,68 meter aan overgewicht als hij 90 of meer kilo weegt. Voor iemand van boven de 1,80 meter geldt overgewicht vanaf ,5 kilo.

Om de kosten van het lijnen te kunnen aftrekken van de belastingen, moet iemand wel meedoen aan een programma dat door artsen wordt begeleid. Een simpel bezoek aan een fitnesscentrum valt daar niet onder. Ook diëten zijn niet aftrekbaar. Want in de optiek van de belastingdienst moet iedereen voor zijn eten betalen, ongeacht of hij of zij probeert af te vallen.

De nieuwe belastingregeling in de VS lijkt op die voor het stoppen met roken of een behandeling tegen alcoholverslaving. Ook hiervan zijn de medische kosten aftrekbaar.