De onlangs failliet verklaarde winkelketen Free Record Shop zal in afgeslankte vorm een doorstart maken. Dat hebben de curatoren vrijdag bekendgemaakt.

Er is een oplossing bereikt, die zowel de Free Record Shop als de Game Mania omvat, en waarbij een aanzienlijk aantal winkels in Nederland en België onder nieuwe leiding wordt voortgezet, schrijven curatoren Jos Borsboom en Henk van Rootselaar in een verklaring.

Een deel van het Nederlandse en het volledige Belgische personeel kan hierdoor zijn baan behouden. De veertig Nederlandse Game Mania-filialen blijven onder de nieuwe eigenaar bestaan. 

De details van de doorstart worden de komende dagen uitgewerkt. Maandag zullen meer gegevens, waaronder de namen van de overnemers, naar buiten worden gebracht. Het personeel is reeds op de hoogte gesteld van het bereikte akkoord over de doorstart. 

Free Record Shop werd eind mei failliet verklaard. De winkelketen kwam in de problemen door de crisis en de opkomst van de onlineverkoop van muziek en films.

Vertraging

Dat het vervolgens nog zo lang duurde om tot het huidige akkoord te komen, ligt volgens Van Rootselaar aan het feit dat voor het faillissement nog geen voorbereidingen voor een mogelijke doorstart waren getroffen.

"Dat heeft ons eigenlijk wel verbaasd", zegt de curator in een toelichting. Volgens hem werden de onderhandelingen ook vertraagd doordat één overnamekandidaat een 'informatievoorsprong' had.

Aandelen

Enkele partijen wilden slechts verder onderhandelen nadat investeringsmaatschappij ProCures haar aandelen in de Belgische tak en Game Mania had teruggegeven.

Free Record Shop heeft in Nederland 141 vestigingen. De komende maanden sluiten daar 51 van, zo meldde curator Jos Borsboom al eerder. In die filialen werken 755 mensen. 

Zie ook:
'Schuld Free Record Shop was veel hoger dan gedacht' 
Profiel Free Record Shop