SNS Bank heeft de 2500 houders van participatiecertificaten die in februari door de Nederlandse staat werden onteigend, een compensatievoorstel gedaan.

Uit onderzoek is gebleken dat klanten bij aankoop onvoldoende op de hoogte waren van de kenmerken en risico’s van het product, zo meldde de bank donderdag.

De beleggers kunnen de nominale waarde van hun certificaten terugkrijgen, maar dan wel na aftrek van een deel van de rente die zij al hebben ontvangen.

Dit komt neer op 90 procent van de inleg, volgens Jan Hendrix, voorzitter van de stichting Compensatie SNS Participatie Certificaten. "Gezien de omstandigheden is dit een goede regeling", zegt Hendrix tegen NU.nl. 

In plaats van de nominale rente van 5,16 procent die gold voor de participatiecertificaten, ontvangen zij over de gehele looptijd van 10 jaar de rente die in diezelfde periode werd betaald op 10-jarige staatsleningen.

Niet gekozen

"De gedachte achter dit voorstel is dat wanneer wij als participatiehouders, als wij wél voldoende waren geïnformeerd, niet voor de Participatie Certificaten gekozen zouden hebben maar eerder voor een veiliger product als staatsobligaties", aldus Jan Hendrix, voorzitter van de stichting Compensatie SNS Participatie Certificaten.

In 2003 investeerden zo'n 2500 certificaathouders 57 miljoen euro in SNS Reaal, zonder te weten dat zij in feite achtergestelde obligaties kochten, die bij de nationalisatie hun waarde verloren.

Volgens SNS is een staatsobligatie een geschikt vergelijkingsproduct voor participatiecertificaten. Maar omdat een belegger in staatspapier minder risico loopt, ontvangt hij ook een lagere rente. In het compensatievoorstel wordt dit verschil verrekend. Twee stichtingen die opkomen voor de belangen van gedupeerde obligatiehouders, steunen het aanbod.

Excuses

SNS heeft zijn klanten excuses aangeboden voor de gebrekkige voorlichting over de participatiecertificaten. Die werden in 2002 en 2003 in drie tranches verkocht. De eerste twee series zijn vorig jaar afgelost en dat zou in juni ook met de derde serie zijn gebeurd. De nationalisatie van SNS Reaal, waarbij de houders van aandelen en obligaties werden onteigend, verhinderde dat evenwel.

In februari liet minister van Financiën Jeroen Dijselbloem al weten dat deze certificaathouders in aanmerking zouden moeten komen voor een schadeloosstelling.

Panel

Vandaag oordeelde de Ondernemingskamer dat een panel van deskundigen zich moet buigen over schadeloosstelling van SNS-beleggers. Deze beleggers zijn na een besluit van minister Jeroen Dijsselbloem hun geld kwijt geraakt bij de nationalisatie. De Ondernemingskamer vindt dat dat Dijsselbloems besluit onvoldoende is toegelicht.

De 2500 houders van participatiecertificaten vallen niet onder de groep beleggers waar de Ondernemingskamer over heeft geoordeeld.

Lees ook: Hof houdt hoop beleggers SNS levend