In het tweede kwartaal van 2013 zijn 8,4 procent minder woningen verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van NVM. Toch spreekt de grootste makelaarsorganisatie van Nederland van een redelijk herstel, aangezien de verkopen ten opzichte van het slechte eerste kwartaal 19,8 procent zijn gestegen.

NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal 20.600 woningen. In de totale markt werden 27.900 woningen verkocht.

De verkochte woningen hebben gemiddeld 176 dagen te koop gestaan. Appartementen zijn het meest verkocht, gevolgd door de tussenwoningen.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van NVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Balans

NVM-voorzitter Ger Hukker is voorzichtig optimistisch tegenover NU.nl. "In absolute getallen is dit weliswaar het slechtste tweede kwartaal sinds het uitbreken van de crisis. Maar we zien dat het aantal verkopen aantrekt, terwijl het aanbod nieuwe woningen afneemt. We zijn er nog niet, maar het wijst erop dat de markt langzaam in balans komt."

In Amsterdam en de stad Groningen worden de meeste woningen verkocht. In het noorden en oosten van de provincies Groningen en Friesland ligt de woningmarkt vrij stil.

Zeeuws-Vlaanderen doet het goed, aangezien er veel interesse is in vrijstaande woningen vanuit België waar de huizenprijzen stijgen.

Woningprijzen

De woningprijzen liggen 5,3 procent lager dan dezelfde periode een jaar geleden, maar verschillen slechts -0,3 procent in vergelijking met het eerste kwartaal. De verkoopprijs van een gemiddelde woning ligt momenteel op 205.000 euro.

Volgens Hukker lijkt de bodemprijs van de woningmarkt in zicht te komen. "Inmiddels is dit het derde kwartaal op rij waarin de prijsdaling op jaarbasis minder is dan het kwartaal ervoor."

Hukker verwacht dat de prijsdalingen in de zomer van 2014 ten einde zullen zijn.

Beweeg de cursor over de lijn om de bedragen te zien. De gegevens zijn afkomstig van NVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Zie ook: Woning staat langer te koop

Rust

NVM rekent op betere tijden dankzij de verbeterde betaalbaarheid door de lagere hypotheekrente, gedaalde woningprijzen en verlaagde overdrachtsbelasting. "Wonen in een koopwoning is goedkoper geworden."

Hukker benadrukt dat het fragiele herstel mede te danken is aan de relatieve politieke rust. De recent verschenen rapporten van diverse commissies met ideeën over de woningmarkt noemt hij "mogelijke oplossingen voor de heel lange termijn".

"Maar op de korte termijn kunnen ze de toenemende rust op de woningmarkt alleen maar ondermijnen. Wat dat betreft roep ik niet alleen de politiek op tot rust, maar zeker ook de financiële sector tot het eindelijk eens stoppen met onsamenhangende proefballonnetjes."

Voor het derde kwartaal verwacht Hukker dat 20 procent meer woningen verkocht zullen worden, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal transacties zal nagenoeg gelijk zijn aan het tweede kwartaal van 2013.

NVM-voorzitter Ger Hukker over de cijfers:

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl