UTRECHT - De eerste vijf maanden van dit jaar zijn er 15 procent minder sigaretten verkocht in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dit betekent dat er een miljard sigaretten minder zijn gerookt.

De Staat is hierdoor flink veel accijns misgelopen. Volgens Stichting Sigaretten Industie (SSI) was er gerekend op een opbrengst van 650 miljoen euro. Er is 520 miljoen binnengekomen.

Drank

Daarmee gaat het met de sigaretten dezelfde kant op als met de sterke drank. Vorige maand werd bekend dat de accijnsverhoging op sterke drank als gevolg had dat de verkoop in liters vorig jaar met procent is ingezakt. De opbrengst van de accijns was een stuk minder dan de overheid had gedacht.

Volgens voorzitter W. Roelofs van de SSI is de illegale handel niet meegeteld. "We hebben tien nieuwe lidstaten bij de Europese Unie. In enkele van die landen kost een pakje sigaretten rond de 75 cent. Hier kost zo'n pakje 4,60 euro. Dus het loont de moeite om een busje vol te laden. Het is alleen niet duidelijk hoe groot het aandeel hiervan is."

Rookvrij

In het begin van dit jaar is de accijns op tabak flink verhoogd. Ook kwamen er allerlei andere maatregelen zoals een rookvrije werkplek en rookvrije treinen. "Het is afwachten hoe de markt zich verder ontwikkelt. Wij kunnen niet meer doen dan afwachten", aldus Roelofs.

Over 2003 ten opzichte van 2002 werd er meer gerookt. Het aantal in Nederland verkochte sigaretten klom van 16,9 miljard naar 17 miljard stuks. De opbrengst steeg van 2,5 miljard naar 2,6 miljard euro. De verkoop van kerftabak (shag) nam iets af van 13,2 miljoen kilo naar 13,1 miljoen kilo. Dat bracht aan omzet bijna 933 miljoen euro op.