Mensen met een Aziatisch uiterlijk mogen in sommige winkels geen melkpoeder voor baby's kopen. 

Antidiscriminatiebureaus hebben al zeker zes klachten van klanten gekregen die een pak Nutrilon of Friso niet meekregen. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag. 

In vier gevallen ging het om een winkel van Etos, een keer om een filiaal van Kruidvat en een keer om een Plus-supermarkt. Aziatische klanten krijgen te horen 'wij verkopen niet aan jullie', of mogen een pak minder kopen dan vaste klanten.

In een interne memo van de Plus in Benthuizen staat dat de supermarkt wil voorkomen dat klanten steeds misgrijpen. "We verkopen per klant maar een pak wanneer het onbekende klanten zijn (lees: Chinezen). Bij vaste klanten uit het dorp verkopen we twee pakken per klant", staat in het bericht.

Kruidvat, Plus en Ahold, waar Etos onder valt, reageren in de krant verbaasd. De klachten zijn op de hoofdkantoren niet bekend. Allen benadrukken dat geen onderscheid mag worden gemaakt tussen klanten.

Schandaal

Nederlands melkpoeder is al maanden schaars in de winkels vanwege grote vraag uit China. De pakken worden opgekocht voor export of gehamsterd door ouders omdat de vraag zo hoog is.

Chinezen willen graag melkpoeder uit Nederland, omdat ze Chinese producten niet meer vertrouwen na een schandaal met melamine in 2008. Honderdduizenden baby's kregen ernstige nierklachten, van wie er acht stierven aan de gevolgen.