In het noordelijke deel van de Nederlandse Noordzee zitten mogelijk nog grote onontdekte olie- en gasvoorraden. De exploitatie van deze velden zou de schatkist in de toekomst miljarden extra kunnen opleveren.

Zover is het nog lang niet, zei Sander van Rootselaar van EBN dinsdag. EBN participeert namens de Staat in de olie- en gaswinning op Nederlands grondgebied.

De seismische gegevens die het Nederlandse bedrijf Fugro in het gebied verzamelde, zijn niettemin veelbelovend. EBN heeft die gegevens gekocht en is momenteel bezig de data nader te onderzoeken. Dit deel van de Noordzee was lange tijd een witte vlek, omdat ons land met de gasbel onder Groningen niet zo ver hoefde uit te varen om gas te vinden.

Geologische structuur

''Het gebied heeft dezelfde geologische structuur als soortgelijke bewezen olie- en gasrijke gebieden van het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen en dat sterkt ons vermoeden'', aldus Van Rootselaar.

EBN tempert op voorhand al te grote verwachtingen: de ontdekking van een nieuw Groninger gasveld zit er niet in. ''Maar als velden van 5 miljard kubieke meter gas in productie kunnen worden genomen, dan levert dat al aanzienlijke opbrengsten op voor de Nederlandse Staat.''

Vorig jaar werd in totaal 80 miljard kubieke meter aan gas gewonnen, waarvan 50 miljard uit Groningen en 30 miljard uit kleinere velden in met name de Noordzee.

Via EBN stroomde in 2012 bijna 7 miljard euro aan aardgasbaten in de schatkist. Met de belasting die oliebedrijven moeten betalen voor het winnen van de fossiele brandstoffen op Nederlands grondgebied, bedroegen de baten in totaal 14,5 miljard euro.

Investeren

EBN wil voor 40 procent mee investeren als een olie- of gasbedrijf aan de slag gaat en meedelen in de winsten. Bij bijna alle huidige gasvelden doet de staatsdeelneming dat ook.

Vorige week al vroegen kleine oliemaatschappijen aan de Britse overheid of zij de grotere spelers konden verplichten hen toegang te geven tot hun pijpleidingen en boorplatformen. Volgens die bedrijfjes zou er nog zo'n 500 miljard euro aan olie in de hele Noordzee liggen.