FRANKFURT - De rente in de twaalf landen die de euro als munteenheid hebben, blijft voorlopig op het huidige peil staan. De ECB, de Europese Centrale Bank, besloot donderdag om niet aan de rentetarieven te tornen. Dat betekent dat het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 3,25 procent.

Het besluit om de rente onveranderd te laten, was geen verrassing. Vorig jaar verlaagde de ECB viermaal de rentetarieven om de afzwakking van de economie tegen te gaan, maar nu is de economie weer aan het groeien.

Het huidige rentepeil is sinds begin november van kracht. Beleggers vrezen echter dat met het aantrekken van de economische groei de ECB binnen korte tijd besluit de rente te verhogen Bovendien is met de groei van de economie de inflatie langzaam aan het oplopen. De stijging van de olieprijs van de laatste tijd, veroorzaakt door de spanningen in het Midden-Oosten, wakkert die inflatie alleen maar aan.

Duisenberg

ECB-president Duisenberg nam donderdag de vrees voor een snelle rentestijging enigszins weg. "De verwachte inflatiepercentages in de eurolanden zijn iets hoger dan een aantal maanden geleden. Maar voorlopige schattingen blijven wijzen op een cijfer in de buurt van de 2 procent." Zijn woorden deden de euro goed. De Europese munt liep in waarde op tot bijna 0,89 dollarcent.

Eerder deze week werd de voorlopige raming van de inflatie in februari in de twaalf eurolanden bekend. Die kwam uit op 2,5 procent, 0,1 procent meer dan in februari vorig jaar. De ECB vindt een inflatie van 2 procent genoeg en kan in de jongste cijfers aanleiding zien om de rentetarieven op te trekken.

Kort voor de bekendmaking door de ECB liet de centrale bank van Groot-Brittannië weten haar rente onveranderd te laten. De Britse rente, die 4 procent bedraagt, staat nu vijf maanden op hetzelfde peil. Dat peil is het laagste sinds 1963.