De trojka van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft het onderzoek naar Griekenland afgerond.

Volgens de commissie is overeenstemming bereikt met de Griekse autoriteiten over de hervormingen die nodig zijn om aan de doelstellingen van de trojka (driemanschap) te voldoen en in aanmerking te komen voor verdere noodsteun. Dat maakte de commissie maandag bekend.

Volgens de commissie liggen de economische vooruitzichten grotendeels in lijn met de doelstellingen van het programma van de trojka en kan de Griekse economie in 2014 geleidelijk weer groei laten zien. De vooruitzichten blijven echter onzeker.

Ook zijn er nog terreinen waar de Griekse overheid extra inspanningen zal moeten leveren, zoals het terugdringen van de zorguitgaven en het hervormen van het ambtenarenapparaat, aldus het rapport.

''Voortgang blijft moeizaam, maar er is wel voortgang'', aldus de voorzitter van de eurogroep, minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Hij wees op het op orde brengen van de begroting.

Eurogroep

Later op maandag komt de zogeheten eurogroep (alle ministers van Financiën van de eurozone) in Brussel bijeen om te praten over de vorderingen van Griekenland.

Daar wordt besloten of Griekenland kan rekenen op het volgende deel van de leningen en hoe hoog de toekenning zal zijn, zei Dijsselbloem. Hij wilde niet vooruitlopen op een besluit.

Door de politieke onrust in Griekenland, maar ook in andere landen zoals Portugal, zijn beslissingen uitgesteld waardoor het programma is vertraagd, beaamde Dijsselbloem. ''Politieke stabiliteit is bijna voorwaarde nummer 1 voor Europa om uit de crisis te komen.''