De woningmarkt vormt volgens Europese Centrale Bank-directeur Jörg Asmussen het grootste probleem van de Nederlandse economie.

 ''Ik begrijp dat eraan wordt gewerkt. Maar het oplossen van problemen in de huizenmarkt duurt jaren", zei de hoge bestuurder van de ECB maandag in een interview in Het Financieele Dagblad.

Wil de economie in Europa weer op gang komen, dan is het belangrijk dat de kredietverlening van banken verbetert. Bedrijven kunnen nu soms lastig een lening krijgen.

In Nederland vormen de hypotheken momenteel een enorme belasting van de bankbalans, aldus Asmussen.

Duitsland

Maar ook de relatief sterke Duitse economie heeft zijn structurele tekortkomingen, waarschuwt hij. Duitsland plukt nu de vruchten van de soms pijnlijke hervormingen van enkele jaren terug. ,,Maar als het niet blijft hervormen, is het over vijf of tien jaar weer de zieke man van Europa.''

In de ogen van de voormalig Duits staatssecretaris van Financiën zijn er zes terreinen die bij de oosterburen moeten worden aangepakt: betere aansluiting van migranten op de arbeidsmarkt, meer techniek en wiskunde in het onderwijs, onderhoud en vernieuwing van infrastructuur, vergrijzing, belastinghervorming en bestrijding van inkomensongelijkheid.

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl