Een akkoord over de verstrekking van het volgende deel hulpleningen aan Griekenland is nog altijd mogelijk. Dat stelde Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) zondag op een congres in het Franse Aix-en-Provence.

Volgens Rehn is er een ''redelijke kans'' dat de toezichthouders van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zondag tot een akkoord komen met de Griekse regering.

Dat resultaat zou dan maandag kunnen worden besproken door de ministers van Financiën van de eurolanden. Mogelijk nemen zij dan ook een besluit over de toekenning van het volgende deel van de leningen.

De spanning rond Griekenland is de laatste weken weer opgelopen omdat het land moeite blijft houden om te voldoen aan de voorwaarden die aan de financiële steun van Europa en het IMF worden gesteld.

Zonder die steun, waarvan het volgende deel van ruim 8 miljard euro volgens de planning volgende maand wordt overgemaakt, wordt de schuldenlast van Griekenland onhoudbaar en kan het IMF zich gedwongen zien zijn bijdrage aan de hulpleningen te staken.

Onder druk

Europese diplomaten gaven vorige week aan dat het bedrag mogelijk in delen wordt opgeknipt om de Griekse regering verder onder druk te zetten om de benodigde hervormingen en privatiseringen door te voeren.

In een ander scenario worden de hulpkredieten uitgesteld en zou Griekenland de komende maanden met korte leningen op de financiële markten zelf in zijn financiële behoefte moeten voorzien.

Volgens IMF-vertegenwoordiger Poul Thomsen hebben de Europese Commissie, de ECB en het IMF zondag flinke vooruitgang geboekt in hun gesprekken met de Griekse regering. Thomsen sprak de hoop uit dat er voor de bijeenkomst van de eurogroep op maandag een akkoord kan worden gesloten tussen de regering en de zogeheten trojka.

Alles over de schuldencrisis