De onderschepping van nagemaakte geneesmiddelen door de douane is in 2012 met 31 procent gedaald.

In 2011 werden nog 2202 zendingen met miljoenen illegale medicijnen ontdekt.

Vorig jaar daalde het aantal onderschepte zendingen van nepmedicijnen naar 1567, zo blijkt uit door het ministerie van Financiën verstrekte gegevens.

De douane zegt geen duidelijke verklaring te hebben voor de plotselinge daling in de opsporing.

Scanapparaat

Bij een recente, wereldwijde opsporingsactie eind juni werden in één week tijd 92.715 potentieel gevaarlijke geneesmiddelen aangetroffen. Een record volgens de douane. Daarbij gebruikte de douane onder meer een scanapparaat waarmee geneesmiddelen kunnen worden opgespoord.

''Het succes van die actie is voor ons een signaal om onze inspanningen te intensiveren'', aldus een woordvoerster van het ministerie van Financiën.

Prioriteit

De jacht op de invoer van illegale erectiepillen, afslankmiddelen en slaapbevorderaars en kalmeringspillen heeft volgens haar prioriteit. Mogelijk worden de douanecontroles omzeild door verzending via nieuwe EU-landen als Bulgarije en Roemenië.

Controles van post- en koerierszendingen binnen de EU hebben vanwege het vrije economische verkeer geen prioriteit, erkent de douane. ''Maar als we signalen krijgen, kunnen we op basis van de nationale wetgeving wel handelen'', aldus de douane.

Volgens kritische volgers van illegale geneesmiddelen is de toestroom echter nauwelijks in te dammen. Via betrouwbaar ogende websites worden dubieuze pillen in bedrieglijk echte verpakkingen naar Nederland en andere westerse landen verzonden.

Pakkans gering

Artsen van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) stellen in het jongste nummer van het Tijdschrift voor Praktijkgerichte Farmacotherapie ''dat via internet voedingssupplementen en (namaak)medicatie uit het buitenland moeiteloos te verkrijgen zijn voor de Nederlandse consumenten''.

Viagra-producent Pfizer en namaakbestrijder SNB React beamen dat de pakkans gering is.