De beloningen voor Nederlandse topbestuurders staan in de Europese middenmoot.

In Zwitserland verdienen CEO's het meest, gevolgd door Spanje en Duitsland. Een topbestuurder bij een Europese multinational verdient in Europa gemiddeld 5,7 miljoen euro per jaar.

Dat schrijft adviesbureau het Duitse Hostettler, Kramarsch & Partner vrijdag op basis van eigen onderzoek. 

De ranglijst wordt aangevoerd door de topman van het Duitse Volkswagen. Martin Winterkorn, krijgt jaarlijks 12,8 miljoen euro.

Daarna volgen de topmannen van BP (12 miljoen euro) en AB Inbev (11,8 miljoen euro). Jan Hommen van ING verdient met 1,35 miljoen euro het minst in vergelijking met de andere Europese topbestuurders. 

Financiële sector

Topbestuurders in de financiële sector verdienen sinds het uitbreken van de crisis in 2008 minder dan het Europese gemiddelde. De onderzoekers verklaren dit door onder meer de nationalisaties en andere reddingsoperaties van overheden.

De top van banken en verzekeraars voerde de ranglijst jarenlang aan. In de farmaceutische sector zijn de beloningen het hoogst. 

Ziggo

Uit onderzoek van de Volkskrant bleek vorige maand dat Bernard Dijkhuizen van Ziggo het hoogste inkomen in Nederland heeft. ASML-baas Eric Meurice komt uit op 11,2 miljoen euro, gevolgd door Peter Voser van Shell, met een inkomen van 7,5 miljoen euro. 

Ziggo en ASML werden door Hostettler, Kramarsch & Partner niet meegenomen in het onderzoek. Het adviesbureau onderzocht meer dan vijftig grote beursgenoteerde bedrijven uit achttien Europese landen.