RIJSWIJK - Glazenwassers zonder ladders, taxichauffeurs die altijd de weg weten en duurdere treinritjes. Allemaal nieuwtjes die juli met zich meebrengt. Een kort overzicht.

- De personal coach is vanaf is niet langer voorbestemd aan bewindslieden en mensen met een dikke beurs. Ook mensen met een uitkering kunnen voortaan een beroep doen op een persoonlijke coach. Deze helpt hen een handje bij de zoektocht naar werk. Van minister De Geus van Sociale Zaken mogen de coaches zich 'werkherkansingsadviseurs' noemen.

- De huursubsidie gaat per 1 juli met 12 euro omlaag. Even leek deze tegenvaller voor ruim een miljoen ontvangers van huursubsidie niet door te gaan, omdat de Eerste Kamer de wet waarin dit staat niet meer voor de zomer zou bespreken. Dinsdag keurde de senaat de wet alsnog goed.

- Glazenwassers, gevelreinigers en andere waaghalzen mogen vanaf donderdag niet meer de ladder op. Om hun werk veilig te doen moeten ze een steiger bouwen of een hoogwerker laten aanrukken.

- Gasluchtjes en stroomuitval kunnen worden gemeld bij het Nationale Storingsnummer gas en stroom (0800-9009). Dat wil zeggen: alleen als het gebrek buiten de woning ligt. Mankementen in eigen huis moeten de gas- en stroomconsument zelf opknappen.

- Voor nieuwe taxichauffers volstaat een rijbewijs niet meer om aan de slag te mogen. Met een examen moeten ze aantonen een beetje vlot te kunnen rijden, de weg te weten in hun regio en met twee woorden te kunnen spreken.

- De trein wordt duurder. De prijs van een kaartje gaat met gemiddeld 2,075 procent omhoog omdat 84,4 procent van de treinen op tijd rijdt. Dat was precies het percentage dat de Nederlandse Spoorwegen met clubs van treinreizigers had afgesproken om de prijzen weer eens omhoog te mogen gooien.