DEN HAAG - K. Baarspul, de voormalige kasgeldbeheerder van de provincie Zuid-Holland, heeft donderdag een gevangenisstraf van achttien maanden tegen zich horen eisen voor de rechtbank in Den Haag. Volgens het OM heeft de 48-jarige ambtenaar steekpenningen aangenomen en valsheid in geschrifte gepleegd.

Baarspul was een van de hoofdrolspelers tijdens de Ceteco-affaire. In de zomer van 1999 kwam aan het licht dat de provincie Zuid-Holland voor ongeveer 2,3 miljard gulden bankierde met als doel het maken van winst. Het ging mis bij een lening aan handelshuis Ceteco. De provincie leed een miljoenenverlies.

De officier van justitie stelde tijdens de rechtszitting dat Baarspul met zijn gedrag de ambtelijke integriteit ernstig heeft aangetast. De kasgeldbeheerder werd in maart 2000 oneervol ontslagen door de provincie. Diverse provinciale bestuurders, onder wie commissaris van de koningin J. Leemhuis-Stout, traden af.

Een 43-jarige geldmakelaar uit Wervershoof hoorde net als Baarspul een celstraf van achttien maanden tegen zich eisen. De officier beschuldigt deze geldmakelaar van het betalen van steekpenningen en het indienen van valse declaraties. Tegen het bedrijf van de man, Taurus Intermediair uit Andijk, is een boete van 100.000 euro geëist.

/DOSSIERCeteco