Met beter weer in zicht en de op gang gekomen vakantieperiodes trekken de zomerboekingen bij de bungalowparken aan.

Landal GreenParks, met 75 vakantieparken waarvan 49 in Nederland, heeft het naar eigen zeggen ''erg druk'', zegt commercieel directeur Bas Hoogland.

Hij spreekt van ''een inhaalslag'' nu de vakantiegangers lang hebben gewacht met boeken. ''Men boekt laat en kijkt erg naar het weer.'' De zomerboekingen kenden weliswaar een 'slow start', maar Landal ziet de reserveringen voor eind juli en augustus binnenstromen.

Dat heeft volgens Hoogland ook te maken met de grote wissel in regio's die op vakantie gaan. Momenteel is de regio zuid met vakantie, maar de grote regio midden inclusief Randstad komt er nog aan.

Piek

Deze week ligt het aantal boekingen bij Landal al 10 tot 15 procent hoger vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral de kustgebieden, waaronder Zeeland en de Wadden doen het goed. Als de vakantiegangers in dit tempo blijven boeken, verwacht de Landal-directeur een ''vrij stabiel jaar'' ten opzichte van het vorige.

Ook Center Parcs ziet de laatste week ''een piek'' in lastminuteboekingen. ''De Nederlandse vakantiegangers zijn nu aan het kiezen wat te doen'', zegt directeur marketing Paul Gerards. Hij verwacht een ''gezonde maand juli en een complete augustus'' qua boekingscijfers. Ten opzichte van vorig jaar denkt Center Parcs over de hele zomerperiode op een groeicijfer uit te komen.

Luxe

Center Parcs (20 vakantieparken en 11.000 bungalows) maakte in januari al een sterke start. Veel gasten kwamen af op de vroegboekkorting en legden hun zomervakantie toen vast. Na een mindere tussenperiode trekken de boekingen nu weer aan.

''Er is vooral meer vraag naar luxere vakantietypen en grotere bungalows'', aldus Gerards. ''Veel mensen blijven bewust in eigen land maar willen dan wel een bepaalde luxe.'' Ze komen met grotere gezelschappen, zoals gezinnen met opa en oma, vooral op de weekboekingen af.

Roompot, met 34 vakantieparken in Nederland, ziet de boekingen de laatste weken eveneens aantrekken. Vroegboekingen staan bij deze aanbieder wel onder druk. ''Je ziet dat de mensen steeds dichter bij de vakanties boeken'', aldus manager Jorent de Meurichy.

4,4 miljoen vakantiegangers

De komende maanden gaan zo'n 4,4 miljoen Nederlanders op vakantie naar bungalowparken, campings of hotels in eigen land, een daling van 100.000 vergeleken met vorige zomer. Bungalows (1,1 miljoen) en campings (1,1 miljoen) zijn de populairste bestemmingen, verwacht NBTC Holland Marketing.

Ook het aantal Nederlanders dat van plan is naar het buitenland te gaan (5,4 miljoen) is iets gedaald.