Het tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam heeft de regels weer overtreden. Tanks die niet mochten worden gebruikt, waren toch in gebruik.

Bovendien is een lekkage van een brandbare stof niet gemeld. Dat heeft de provincie Zuid-Holland dinsdag bevestigd na berichtgeving van RTV Rijnmond.

Odfjell moest voor 1 januari aantonen dat 51 opslagtanks op zijn terrein weer veilig zijn. Dat heeft het bedrijf niet gedaan, aldus de provincie.

De tanks mochten daarom niet worden gebruikt, maar bij 17 tanks is dat toch gebeurd. Voor elke tank moet het bedrijf 50.000 euro betalen, een totaalbedrag van 850.000 euro. Daarvan is 800.000 euro al betaald.

Odfjell spreekt de verklaring tegen. ''Wij vinden dat we de veiligheid van de tanks hebben aangetoond, Zuid-Holland vindt van niet. Daar komt de dwangsom op neer. Dat gebruiken van de 17 tanks is helemaal niet aan de orde'', zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Lekkage

Volgens de provincie heeft Odfjell bovendien een lekkage verzwegen. Een licht ontvlambare stof kwam vorige week vrij bij het overpompen van een schip naar een tank. Daardoor ontstond stankoverlast. De lekkage werd snel verholpen, maar niet gemeld. .

Dat had volgens de provincie wel moeten gebeuren. Als Odfjell nogmaals een incident niet meldt, krijgt het bedrijf ook daar een dwangsom voor.

Melding 

Ook die uitleg spreekt Odfjell tegen. Het bedrijf zegt dat er bij het overpompen wat damp is vrijgekomen, maar dat de hoeveelheid binnen alle normen bleef. ''We hoefden hier geen melding van te doen'', stelt een woordvoerster van het bedrijf.

Odfjell werd vorig jaar grotendeels stilgelegd omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. In 10 jaar tijd was de Rotterdamse terminal zeker 64 keer in de fout gegaan. De tanks waren zeker 30 jaar lang niet gecontroleerd, concludeerde de milieudienst van Rotterdam. Het bedrijf kwam onder verscherpt toezicht van de inspectiediensten. Dat betekent dat er vaker inspecties zijn, ook onaangekondigd.