De Portugese minister van Buitenlandse Zaken en leider van de conservatieve CDS, Paulo Portas, heeft dinsdag zijn ontslag aangeboden aan premier Pedro Passos Coelho. De premier zegt dat niet te aanvaarden.

Portas is de leider van de conservatieve coalitiepartij CDS. Zonder die partij is de centrumrechtse regering haar meerderheid kwijt in het parlement.

Volgens de Portugese wet kan de premier ontslag weigeren aan een minister. Coelho zei te werken aan een oplossing voor de kabinetscrisis.

Zonder steun van de CDS verliest de centrumrechtse regering haar meerderheid in het parlement. ''Dit lijkt op het einde van de regering'', zei een politieke wetenschapper tegen persbureau Reuters. ''Er bestaat een mogelijkheid dat er een minderheidsregering aanblijft met steun van de CDS, maar de oppositie zal nieuwe verkiezingen eisen.''

Premier Coelho wil zelf niet aftreden, zo heeft hij gisteravond gezegd in een toespraak. ''Ik treed niet terug, ik laat mijn land niet in de steek'', zei hij. ''We hebben nog veel werk voor ons en we willen de vruchten plukken die we met zo veel moeite hebben gezaaid'', aldus de sociaaldemocraat.

Signaal

Portas schreef in zijn ontslagbrief dat hij het niet eens is met de bezuinigingsplannen van de premier. Coelho wees dinsdag Maria Luis Albuquerque aan als opvolgster van Gaspar, wat voor velen een signaal was dat de premier de bezuinigingsplannen wilde doorzetten.

De stap van Portas komt een dag na het vertrek van de minister van Financiën, Vitor Gaspar. Hij stapte naar eigen zeggen op omdat er vanuit de bevolking steeds minder steun is voor bezuinigingen en hervormingen.

Grote druk

Portugal staat onder grote druk om flink te bezuinigen in ruil voor een hulppakket van 78 miljard euro van de EU en het IMF van 2011. Het Zuid-Europese land verkeert al 2 jaar in een diepe recessie en de economie krimpt dit jaar naar verwachting 2,3 procent. Vorige week bracht een algehele staking het openbaar vervoer tot stilstand.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier