De autoverkoop in Nederland is nog verder ingezakt door de economische crisis. Dat meldt brancheorganisatie Bovag dinsdag. 

In de eerste helft van dit jaar werden er 211.198 nieuwe auto's verkocht. Dat zijn er ruim 36 procent minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

In de maand juni bedroeg de daling zelfs bijna 54 procent tot 35.285 stuks. 

De daling vorige maand komt voor een belangrijk deel doordat er in juni vorig jaar ruim 50 procent meer auto's werden verkocht. Dat kwam doordat dat de laatste maand was dat er geprofiteerd kon worden van gunstige fiscale regelingen op het gebied van CO2-uitstoot.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van BOVAG. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Geen goed nieuws

''Maar dit is zeker geen goed nieuws'', zegt Paul de Waal van de Bovag. Of de verkoopverwachting voor heel 2013 van 410.000 nieuwe auto's nog waargemaakt kan worden, durfde hij niet te zeggen. ''Als het consumentenvertrouwen niet aantrekt, houden we er rekening mee dat we lager uitkomen.''

Marktkenners denken wel dat de verkoopcijfers in de laatste maanden van dit jaar zullen aantrekken doordat de belastingregels vanaf volgend jaar opnieuw worden aangescherpt.

Somber

Daardoor zullen vooral veel zakelijke klanten de aankopen naar voren halen, stelt ABN Amro in een rapport. De economen van de bank voorzien dat de teller van nieuwe verkopen dit jaar blijft steken op 390.000 auto's.

Aumacon, het kenniscentrum voor de autobranche, ziet het nog somberder in. Het bureau voorspelde vorige week dat er dit jaar slechts 375.000 auto's op naam worden gezet, het laagste aantal in 44 jaar en ruim 25 procent minder vergeleken met 2012.