De groei van de Nederlandse economie blijft de komende jaren zeer matig. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in een maandag gepubliceerd rapport.

De hoge schuldenlast van huishoudens, dalende huizenprijzen, bezuinigingen en de terughoudendheid van banken blijven een rem zetten op de binnenlandse vraag. 

S&P verwacht dat de huizenprijzen in Nederland dit jaar met 3 procent en volgend jaar nog eens met 1 procent dalen. Daarmee komen de prijzen zo'n 23 procent lager uit dan de piek die in 2008 werd bereikt.

Afhankelijk van export

Samen met de hoge schuldenlast van huishoudens, de aanhoudende bezuinigingen en de pogingen van banken om hun kapitaalpositie te versterken, zorgt dit ervoor dat Nederland steeds meer afhankelijk wordt van de export voor economische groei.

Volgend jaar zal de export volgens S&P zo'n 15 procent groter zijn dan in 2008, maar die groei komt vooral door wederuitvoer. Die doorvoer van goederen uit andere landen levert de Nederlandse economie aanzienlijk minder op dan de uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen.