Tijdens een controle in het Rotterdamse havengebied zijn zeker 14 buitenlandse vrachtwagenchauffeurs betrapt op het rijden van meer ritten dan zij in Nederland mogen rijden. 

Dat maakte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maandag bekend.

Volgens Europese regels mogen truckers niet meer dan drie ritten uitvoeren binnen de grenzen van een ander EU-land. Daarna moeten ze de grens weer over.

De ILT en de politie hielden een driedaagse steekproef in de Rotterdamse haven. De 14 truckers werden op heterdaad betrapt. In 16 andere gevallen zouden in het verleden meer binnenlandse ritten zijn uitgevoerd dan toegestaan.

Klachten

Transportbedrijven in Nederland klagen al jaren over buitenlandse truckers. De sector zou zo miljoenen per jaar mislopen.

De inspectie gebruikt de vastgestelde overtredingen voor diepgaander onderzoek bij de betrokken vervoerders en opdrachtgevers en "zal waar nodig verdergaande maatregelen nemen".

De inspectie heeft sinds deze maand, door een aanpassing van de Wet Wegvervoer Goederen, meer mogelijkheden om overtreders aan te pakken.

Vrijgeven

De Nederlandse verladersorganisatie EVO wil de cabotageregels voor vrachtwagens volledig vrijgeven. Dat is goed voor de bedrijven en voor de interne Europese markt, vindt de EVO.

In mei protesteerden de vrachtwagenchauffeurs voor het kantoor van de brancheorganisatie. Zij zijn tegen de inzet van buitenlandse collega's op Nederlands grondgebied.