Het verlies is vooral te wijten aan KPN-partner NTT DoCoMo dat op onder meer KPN Mobile miljarden heeft moeten afschrijven

TOKIO - Voor Nippon Telegraph & Telephone (
NTT

Het verlies is vooral veroorzaakt door grote afschrijvingen bij zijn dochterbedrijf
NTT DoCoMo

Het totale verlies van NTT is het grootste ooit in het Japanse bedrijfsleven als de financiële sector niet wordt meegerekend. Voorheen was deze twijfelachtige eer weggelegd voor Nissan, dat twee jaar geleden een verlies van 684 miljard yen bekendmaakte.

NTT DoCoMo

De afschrijvingen hebben ook grote gevolgen voor de resultaten van NTT DoCoMo. Voor het eerst sinds zijn beursgang in 1998 is NTT DoCoMo in de rode cijfers beland. De mobieletelefoniegigant gaat uit van een verlies van 36 miljard yen (306 miljoen euro). Eerder verwachtte de onderneming nog een winst van 255 miljard yen.

NTT DoCoMo-topman Keiji Tachikawa heeft als gevolg van de verliezen besloten om de salarissen van de directie met 10 tot 15 procent te korten en af te zien van de uitkering van bonussen. Tachikawa zelf zal vanaf april 20 procent minder verdienen.

I-mode

NTT DoCoMo, uitvinder van de technologie i-mode waar KPN nu ook mee aan de slag gaat, heeft verdere buitenlandse expansie niet in de ijskast gezet. Tachikawa zei donderdag dat de plannen voor Europa en de VS zijn afgerond, maar dat Azië nog openligt voor zijn onderneming.

Spijt van de investeringen in KPN en AT&T Wireless heeft Tachikawa niet. "Alleen God kon twee jaar geleden voorspellen dat de telecomindustrie een drastische teruggang zou beleven", aldus de topman.

/NETKPN introduceert i-mode in Nederland