Tientallen champignonkwekers overwegen te kiezen voor een nieuw certificaat voor goed werkgeverschap in plaats van de grondige en strengere beoordeling door keurmerk Fair Produce.

Aan het nieuwe certificaat wordt nu gewerkt, onder meer door de detailhandel. Het is eenvoudiger en goedkoper, zeggen betrokkenen. Fair Produce waarschuwt voor verwarring.

Inspectieorganisatie NAK Agro belegde deze week in Maasbree (Limburg) een informatiebijeenkomst voor tuinders over de nieuwe risicobeoordeling Grasp.

De bijeenkomst werd vooral bezocht door champignonkwekers. De indruk bestaat dat het gaat om telers die het keurmerk Fair Produce niet krijgen.

Misstanden

Het keurmerk Fair Produce kwam er naar aanleiding van misstanden in de champignonsector. Het bestaat bijna 1,5 jaar en garandeert dat champignons tegen een eerlijke beloning zijn geproduceerd.

Tot dusver zijn 100 van in totaal 135 teeltbedrijven aangesloten. Ongeveer 60 procent van de champignons wordt met het keurmerk geteeld. Fair Produce wordt onder meer door de provincie Limburg financieel gesteund.

Accountmanager Ton Kuipers van NAK Agro zegt dat Grasp een volwaardig maar gemakkelijk en goedkoop alternatief is voor Fair Produce. Voorzitter Ad Klaassen van de Grasp-werkgroep zegt dat het een aanvulling is. ''In sommige gevallen zal Grasp volstaan.'' De eerste controles vinden binnenkort plaats, zei hij zaterdag.

Eerste indruk

Fair Produce zegt dat Grasp slechts een eerste indruk geeft over een bedrijf maar bijvoorbeeld niet spreekt met werknemers of uitzendkrachten. Een inspectie duurt een halve dag in plaats van 2 dagen bij Fair Produce. Projectleider Peter Baltus is blij met de aandacht voor sociaal ondernemerschap, maar waarschuwt voor verwarring. ''Het is niet heel erg handig.''

Baltus heeft bovendien vragen over de rol van de detailhandel die nooit wilde meepraten over Fair Produce, maar nu wel bij Grasp aan tafel zit.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel liet desgevraagd weten geen voorkeur te hebben voor Fair Produce of Grasp.