Een 55-jarige Nederlander is vrijdag aangehouden op de luchthaven van het Spaanse Alicante op verdenking van fraude met beleggingen in zonne-energie. Hij wordt ervan verdacht dat hij 8,5 miljoen euro aan investeringen heeft weggesluisd.

De man bood tussen 2007 en 2009 volgens het OM misleidende beleggingen aan in zonne-energie. Ruim driehonderd investeerders legden samen 8,5 miljoen euro in.

Het Nederlandse bedrijf dat de beleggingen beheerde is in 2009 failliet gegaan en de beleggers hebben hun inleg plus rendement niet teruggekregen. Een beloofd garantiefonds zou niet bestaan.

Opsporingsdienst FIOD vermoedt dat de ingelegde gelden geheel of gedeeltelijk zijn overgemaakt naar een Spaans bedrijf waarvan de man eigenaar is. Dat bedrijf kocht plantages met zonnepanelen aan. De opbrengsten van deze plantages vloeiden naar alle waarschijnlijkheid naar hem terug.

De Spaanse autoriteiten hebben woensdag een doorzoeking gedaan in Spanje met assistentie van het Nederlandse OM en de FIOD. Ze hebben onder meer beslag gelegd op vastgoed, administratie en computers.

De verwachting is dat de verdachte wordt overgeleverd aan Nederland.