PostNL heeft een onderhandelingsakkoord bereikt met FNV Bondgenoten en vertegenwoordigers van de actievoerende chauffeurs. De stakers zijn vrijdagmiddag ook akkoord gegaan.

Het akkoord werd vanochtend voorgelegd aan de achterban. Deze stemden rond 12.00 uur in. Daarmee stoppen de stakingen.

Dat heeft een woordvoerder vrijdag laten weten. PostNL had een conflict met de chauffeurs, die als zelfstandige voor het postbedrijf werken, over onder meer de nieuwe, lagere tarieven voor de bezorging van pakketten.

Volgens PostNL is het logisch dat het tarief per pakket daalt, omdat er door de opkomst van webwinkels steeds meer pakketjes worden verstuurd. Maar de pakketbezorgers vonden dat er zo geen eerlijke vergoeding wordt geboden.

Afspraken

Er zijn drie belangrijke afspraken gemaakt. Ten eerste komt er een basistarief voor de bezorgers. Het is voor het eerst dat er minimum wordt bepaald. Daarnaast zijn er procesafspraken gemaakt, zodat koeriers een betere onderhandelingspositie hebben in de toekomst.

Ook komt er geen vergelding voor de staking. Stakers die de afgelopen 48 uur niet geslapen hebben wegens de onderhandelingen, krijgen enig respijt.

Achterstand

Vrijdagochtend voerden de chauffeurs nog acties bij de distributiecentra in Rotterdam, Wateringen en Utrecht. De stakingen begonnen dinsdag in Amsterdam en sloegen later over naar andere distributiecentra.

Door de werkonderbrekingen van de afgelopen dagen is de achterstand in de pakketbezorging opgelopen tot meer dan 90.000 stuks.