Het overheidstekort over de laatste vier kwartalen komt uit op 2,9 procent van het bruto binnenlands product en ligt daarmee binnen de 3-procentsnorm van de Europese Unie.
 

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Het CBS schrijft het overschot vooral toe aan de veiling van frequenties voor mobiele communicatie, die 3,8 miljard euro opbracht. ''Het is een eenmalige meevaller, in 2014 telt dat niet meer mee'', vertelt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Zonder de extra opbrengst van de frequentieveiling zou het tekort volgens Van Mulligen echter op grofweg 3,5 procent zijn uitgekomen.

De Nederlandse overheid had in het eerste kwartaal van dit jaar een positief saldo van 4,5 miljard euro. Het is voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2008 dat de inkomsten van de overheid hoger zijn dan de uitgaven. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

​Norm

De overheidsschuld (in totaal 431 miljard euro) komt uit op 72 procent van het bbp, ruim boven de Europese norm van 60 procent. ''Zo hoog hebben we het jaren niet meer gehad, het betekent dat er meer rente zal moeten worden betaald'', constateert de econoom.

De nationalisatie van bank en verzekeraar SNS Reaal in het eerste kwartaal heeft volgens het CBS geen effect op het overheidssaldo. Door de overname is de overheidsschuld wel met 3,3 miljard euro gestegen in het eerste kwartaal.

De overheid moest de bank en verzekeraar overeind houden met een kapitaalinjectie van 2,2 miljard euro en leende het bedrijf nog eens 1,1 miljard euro. Door het wegvallen van de schulden van SNS verbeterde de financiële positie van het bedrijf wel sterk.

''De waarde van het bedrijf is hoger dan het kapitaal dat de overheid heeft verstrekt en over dit kapitaal wordt voldoende rendement verwacht'', stelt het CBS. Volgens de Europese boekhoudregels is de kapitaalsteun dan geen uitgave maar een investering in een bedrijf. Hierdoor is er geen effect op het overheidssaldo.

Beweeg de cursor over de lijn om de bedragen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Rutte

Premier Mark Rutte vindt het lagere overheidstekort geen meevaller. "Dit is puur boekhoudkundig. De rekening van SNS verandert er niet door en de opgave om te bezuinigen ook niet", zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van een EU-top in Brussel. "Laten we elkaar nu niet feliciteren."

Tot diezelfde conclusie kwam ook minister van Financiën jeoen Dijsselbloem. Hij gaf aan dat het volgens hem puur een kwestie is van technische definities en meent dat het uiteindelijk niet uitmaakt, aangezien de rekening die is betaald om de SNS-bank overeind te houden even hoog blijft.

Het kabinet heeft die operatie, van ruim 3 miljard euro, meteen afgeboekt, zoals moest, aldus Dijsselbloem. Hij wacht af wat het Europees statistiekbureau Eurostat ervan vindt.