Werkgeversorganisatie VNO-NCW dreigt tegen het energieakkoord te stemmen als een beloofde lastenverlichting voor het bedrijfsleven niet doorgaat. 

De werkgevers willen ook dat een vergroening van het belastingstelsel geen extra lasten oplevert. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag.

De onderhandelingen over meer duurzame energie tussen energiebedrijven, industrie, milieuorganisaties en werkgevers verkeren in de laatste fase.

De werkgevers willen dat het oorspronkelijke plan voor een lastenverlichting van 640 miljoen euro doorgaat.

Werkgeverslasten

Het gaat om een verlaging van de werkgeverslasten voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (265 miljoen euro) en om compensatie (375 miljoen euro) voor de verhoging van de SDE+-regeling, het subsidiestelsel voor groene energie.

Voorzitter van VNO-NCW Bernard Wientjes stelt in het FD dat het geld nodig is 'om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen en te kunnen investeren in duurzame energie'.

Belastingstelsel

Een vergroening van het belastingstelsel werd vorige week door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) geopperd. Wientjes wil een garantie dat dit niet leidt tot een lastenverzwaring.

Het energieakkoord zou eind volgende week rond moeten zijn. Door de nieuwe eisen van de werkgevers is de kans echter groot dat er geen akkoord komt, zegt een betrokkene in het FD. De overheid en de vakbonden lijken niet bereid in te gaan op de wensen van VNO-NCW.