Het begrotingstekort over dit jaar valt waarschijnlijk een stuk lager uit dan eerder gedacht. 

Uit cijfers die het CBS vrijdag presenteert blijkt dat het tekort toch niet boven de Europese norm van 3 procent uitkomt, waar eerder nog gerekend werd met een tekort van 3,5 procent.

Brussel had Nederland zelfs al toestemming gegeven zich niet aan de regels te houden. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving daarover van RTL Nieuws.

SNS

Het verschil zit 'm voor het grootste deel in de berekening van de redding van SNS Reaal door het kabinet, begin februari. Het kabinet bestempelde een aanzienlijk deel daarvan als relevant voor het EMU-saldo, de Europese berekening van het begrotingstekort.

Het CBS ziet een veel kleiner deel als 'saldorelevant'. Samen met nog een andere, kleinere wijziging, leidt dat tot een bijstelling van het begrotingstekort met 0,5 procentpunt.

De bijstelling voor 2013 is eenmalig en heeft geen gevolgen voor het verwachte tekort voor volgend jaar en voor de opdracht die het kabinet zich heeft gesteld om volgend jaar 6 miljard euro extra te bezuinigen.

Geen meevaller

Het kabinet zal de CBS-berekening naar verwachting niet zien als een meevaller. De 3,7 miljard euro die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën begin februari op tafel moest leggen om de bank te redden, zijn nog steeds uitgegeven.

De redding van SNS is met de nieuwe CBS-berekening niet ineens goedkoper uitgevallen, maar door een andere boekhoudkundige berekening hoogstens minder belastend voor het begrotingstekort.

Premier Mark Rutte wilde na de eerste dag van een EU-top niet reageren op het nieuws van het CBS. Hij doet dat vrijdag pas na de officiële publicatie van de CBS-berekeningen.

Volgens minister Dijsselbloem is het puur een kwestie van technische definities, zo laat hij weten voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Hij wacht af wat het Europees statistiekbureau Eurostat ervan vindt.

Vijf vragen over de begrotingsregels

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier