De Israëlische tak van de Amerikaanse fastfoodketen McDonald's weigert uit te breiden naar de gekoloniseerde Palestijnse gebieden.

Kolonisten in Ariel op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben de onderneming gevraagd in een nieuw winkelcentrum een vestiging op te zetten, maar de eigenaar en franchisenemer van de Israëlische McDonald's, Omri Padan, piekert daar niet over, meldde de krant Haaretz donderdag.

Padan, ook stichter van de Israëlische vredesbeweging Vrede Nu, heeft naar eigen zeggen nooit zaken willen doen in de door Israël bezette gebieden. Zijn bedrijf heeft ook geweigerd een vestiging te openen in een joodse wijk in het sinds 1967 bezette deel van Jeruzalem.

McDonald's streek in 1993 in Israël neer en groeide daar in 20 jaar tijd uit tot een onderneming met 180 restaurants. McDonald's domineert er de 'snellehaphandel' volkomen, met een marktaandeel van 70 procent.

Boycot

De kolonisten hebben in een reactie boos opgeroepen dan maar helemaal niet meer naar McDonald's te gaan. De leider van de kolonie Ariel, Eliyahu Shaviro, zei dat de bewoners van de nederzetting door McDonald's worden gediscrimineerd.

De concurrentie reageerde enthousiast: Burger Ranch kondigde na het besluit van McDonald's aan juist wel een hamburgertent in Ariel te openen. ''Voor de meerdere glorie van de staat Israël'', aldus eigenaar Eli Orgad.

De kolonie Ariel telt ongeveer 20.000 bewoners en ligt vrij centraal in het noordelijke deel van de Westelijke Jordaanoever. Dat valt onder de in 1967 door Israël bezette gebieden. Ariel werd in 1978 gesticht.