Europa moet van banken eisen dat zij volgend jaar al voldoen aan de nieuwe, verscherpte bankenregels. 

Dat is een van de voornaamste conclusies van een commissie onder leiding van Herman Wijffels, zo bevestigen bronnen die het rapport hebben gelezen donderdag tegen NRC Handelsblad.

Nu hoeven banken pas vanaf 2019 aan de zogeheten Basel III-regels te voldoen.

Banken die er niet in slagen op tijd te voldoen aan de aangescherpte bankenregels zouden volgens de Commissie Structuur Nederlandse Banken geen lid mogen worden van de Europese bankenunie, waarover de ministers van financiën van de eurozone het in de nacht van woensdag op donderdag eens werden.

Banken die geen lid zijn van de Europese bankenunie vallen ook niet onder het Europese depositogarantiestelsel. Dat stelsel beschermt tot op zekere hoogte de tegoeden van spaarders bij een faillissement van de bank.

Bij het invoeren van de adviezen groeit de druk op banken om aan de Basel-regels te voldoen. De commissie onder leiding van oud-bankier Wijffels deed sinds begin dit jaar onderzoek naar het veiliger maken van de Nederlandse bankensector.

Dijsselbloem

De conclusies worden vrijdag gepresenteerd aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), tevens voorzitter van de Eurogroep.

De commissie concludeert eveneens dat het opsplitsen van banken in een betrekkelijk veilig 'nutsdeel' - sparen en betalen - en een risicovoller deel niet noodzakelijk is.

Ook hoeven Nederlandse banken volgens Wijffels geen hoger financieel stootkussen aan te houden dan nu Europees is afgesproken, zo meldt de krant.