De Britse regering gaat de komende jaren vele miljarden investeren in infrastructuur, energie, woningbouw en wetenschap.

Het Britse lagerhuis kreeg donderdag te horen hoe de regering in totaal ruim 350 miljard euro wil investeren tot 2020.

Snelwegen worden in de plannen verbreed, spoorwegen gemoderniseerd en er komt een hogesnelheidslijn van Londen naar Birmingham, Manchester en Leeds.Ruim 1.300 kilometer aan spoor wordt voorzien van elektriciteit, meldde de krant The Guardian.

Staatssecretaris van Financiën Danny Alexander had het donderdag over de ''grootste investering in het spoor sinds de Victoriaanse tijd''.

Impuls

De regering wil met het pakket aan maatregelen de economie een impuls geven. Van de totale investeringen gaat 100 miljard naar infrastructuur.

Op energiegebied zet de regering in op kerncentrales en schaliegas, meldde Sky News. Bedrijven die het omstreden gas uit diepe steenlagen willen winnen kunnen belastingvoordelen en snellere vergunningsaanvragen tegemoetzien.

Dat levert banen en belastinginkomsten op. Critici waarschuwen echter dat de veiligheid van de techniek nog niet bewezen is. Zij vrezen onder meer vervuiling van het grondwater.

Oppositiepartij Labour was donderdag niet onder de indruk van de plannen. Parlementariërs spraken van ''gebakken lucht'' en wezen erop dat de regering allerlei grote plannen heeft voor de langere termijn, terwijl volgens hen onmiddellijke actie nodig is.