Het is voor Nederland een groot risico als de rente ineens gaat stijgen. Daarom moet het kabinet volharden in het beleid over het terugbrengen van de hypotheekschulden.

Hiervoor heeft DNB-president Klaas Knot donderdag gewaarschuwd in een gesprek met de Tweede Kamer.

De rente in Nederland is momenteel historisch laag, mede als gevolg van ingrepen van de centrale banken zoals de Amerikaanse Fed en de ECB. Het rentebeeld is momenteel ook nog gunstig, zo stelde Knot.

Geen waarzegger

Maar volgens Knot ‘hoef je geen waarzegger te zijn om te bedenken dat die rente ooit weer een keer gaat stijgen’.

Dit is volgens Knot vooral een gevaar wanneer de Amerikaanse economie aantrekt maar de Europese nog niet.  En er zijn indicatoren die er op wijzen dat dit zou kunnen gebeuren. "De Amerikaanse economie lijkt momentum te gaan krijgen."

Verlies

Dat betekent dat de rentes in de Verenigde Staten door maatregelen van de Fed weer zullen gaan stijgen, terwijl Europa daar nog niet aan toe is. "Wij zijn in Europa nog behoorlijk ver van een rentestijging vandaan."

Dat kan volgens Knot in het meest maximaal ongunstige scenario maar liefst een verlies van 8 miljard euro bij de Nederlandse banken opleveren, terwijl de banken in totaal een eigen vermogen van 100 miljard hebben.  

Hypotheekschuld

De DNB pleit er al langer voor dat het kabinet het beleid om de hypotheekschuld in Nederland terug te brengen doorzet, na ook kritische geluiden van Brussel in de aanbevelingen over het begrotingstekort over de hoge schulden.

Knot stelt dat dit, juist nu de rente laag is, belangrijk is. "De geleidelijke afbouw van de hypotheekrente is immers een belangrijke aanjager van de schuld."

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van DNB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Knot benadrukte in de Kamer dat Nederland in internationaal opzicht een goed bankwezen heeft. Maar naarmate de conjunctuur verslechtert en langdurig slecht blijft, zoals nu het geval is, moet DNB er wel scherper op letten of banken wel op tijd zijn in het erkennen van verliezen en deze verliezen ook nemen.

Daarbij is vooral de vastgoedsector momenteel een punt van zorg. De DNB onderzoekt momenteel de mate van problemen in de vastgoedsector. 

Lees ook: DNB voorziet bezuinigingen tot 8 miljard