Een wilde staking van chauffeurs van PostNL heeft als gevolg dat de achterstand in de pakketbezorging inmiddels is opgelopen tot 90.000 stuks.

Mensen die een pakketje verwachten zullen daarop mogelijk nog even moeten wachten.

De pakketbezorgers,zelfstandige ondernemers, zijn boos op hun werkgever. Ze zijn het niet eens met onder meer de nieuwe tarieven die het postbedrijf hun wil bieden voor de bezorging van pakketten. Behalve in Amsterdam en Katwijk is er op donderdag ook gestaakt in Wateringen, Utrecht en Zaandam.

Donderdagavond wordt nog steeds overleg gevoerd tussen PostNL en actievoerders. FNV Bondgenoten treedt op als bemiddelaar. Volgens PostNL verlopen die ''onderhandelingen in goede sfeer.''

Studenten

De pakketbezorging wordt nu zo veel mogelijk gedaan door eigen personeel en enkele ingehuurde krachten die niet staken. Ook zet PostNL tientallen studenten in voor onder meer de bezorging van pakketjes. Dat zijn tijdelijke krachten die via een uitzendbureau worden ingehuurd, aldus een woordvoerder.

Volgens vakbond FNV Bondgenoten staakten er donderdag honderden pakketbezorgers. 

In Rotterdam, Den Haag en verschillende andere distributiecentra was er ook sprake van onrust volgens de vakorganisatie. ''Er is een hecht informeel netwerk van kleine koeriersbedrijven die voor PostNL bezorgen, dus we verwachten dat dit behoorlijke vormen zal aannemen.''

Nieuwe tarieven

De zelfstandige ondernemers zijn het niet eens met de nieuwe tarieven die het postbedrijf wil bieden voor de bezorging van pakketten.

Volgens PostNL is het logisch dat het tarief per pakje daalt, omdat er door de opkomst van het internetbankieren steeds meer pakketjes worden verstuurd. De chauffeurs vinden dat er zo geen eerlijke vergoeding wordt geboden.

PostNL betreurde de acties. Door werkonderbrekingen op dinsdag en woensdag liep de bezorgdienst woensdagavond al 48.000 pakketjes achter. 

Bekijk een reactie van de postbezorgers:

PvdA

De Inspectie SZW moet gaan onderzoeken of de pakketbezorgers die voor PostNL werken echt als zelfstandig ondernemer mogen worden beschouwd. Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet onderzoek doen. Dat heeft PvdA-Kamerlid Mei Li Vos donderdagavond bepleit tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Vos noemde het 'helemaal niet raar' dat de postbezorgers, van wie er tientallen bij het debat aanwezig waren, in actie zijn gekomen. "Veel pakketbezorgers moeten ontzettend veel uren werken om een beetje normale beloning te krijgen."

Vos wil dat het kabinet kijkt of de pakketbezorgers niet als werknemers moeten worden beschouwd, omdat ze feitelijk slechts voor één bedrijf werken. Nu gelden ze als zelfstandig ondernemer, en draaien ze zelf op voor hun bestelbusje, verzekeringen en pensioen. Er zou sprake kunnen zijn van schijnzelfstandigheid.