Gelderland steekt miljoenen euro's in de kwakkelende Gelderse economie. Het voorstel om met een 'robuuste investering' de economie een flinke oppepper te geven, kreeg woensdag vrijwel Statenbreed steun.

Een exact bedrag is niet vastgesteld. Vooraf spraken initiatiefnemers CDA, PvdA, VVD en D66 over zeker 200 miljoen euro. Nog dit jaar moet dat leiden tot concrete maatregelen. Het college van Gedeputeerde Staten waarschuwde wel dat het om duurzame investeringen moet gaan. '' Anders slacht je de kip met de gouden eieren",' zei gedeputeerde Jan Markink.

Tijdens de discussie over de voorjaarsnota bleek dat de meeste Statenfracties denken met investeringen in vooral woningbouw en infrastructuur voor een impuls te kunnen zorgen. Na de zomer komen plannen op tafel, waar nog dit jaar werk van wordt gemaakt.

GroenLinks kan het niet snel genoeg gaan. ''De crisis is nu, als je in november besluiten neemt kun je pas volgend jaar aan de slag. Is er weer een jaar verloren'', zei Wouter van Eck.

Nuon-aandelen

Het geld komt uit het potje dat ontstond bij de verkoop van de Nuon-aandelen. Provinciale Staten liet met het door bijna alle partijen gesteunde voorstel het voorzichtige beleid los om alleen de rente van de verkochte Nuon-aandelen te gebruiken.

Gelderland was grootaandeelhouder van het energiebedrijf. Bij verkoop van Nuon aan het Zweedse Vattenfall incasseerde de provincie in 2009 4,4 miljard euro.