Italië dreigt miljarden te verliezen op derivaten die vorig jaar werden geherstructureerd. Dat meldde de Britse krant Financial Times (FT) woensdag op basis van documenten van het Italiaanse ministerie van Financiën.

Die tonen volgens de krant hoe Italië zijn financiële positie in de jaren 90 aanzienlijk wist te verbeteren door derivatencontracten te sluiten met buitenlandse banken.

Die contracten werden vorig jaar verlengd, waardoor Italië langer de tijd kan nemen om zijn schulden te betalen. In sommige gevallen gebeurt dit echter tegen ongunstiger voorwaarden voor Italië dan voorheen. Deskundigen die op verzoek van FT naar de documenten keken, schatten in dat het verlies voor Italië op de contracten kan oplopen tot 8 miljard euro.

De derivaten hielpen Italië eind vorige eeuw zijn overheidstekort drastisch terug te dringen, zonder dat daar een flinke verhoging van de belastinginkomsten of verlaging van de overheidsuitgaven tegenover stond.

Voorwaarden

Hierdoor wist het land op tijd te voldoen aan de voorwaarden om direct bij de invoering van de euro deel uit te maken van de Europese muntunie.

Volgens de krant werden de contracten afgesloten in de tijd dat de huidige president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, topambtenaar was op het Italiaanse ministerie van Financiën. De ECB wilde tegenover FT geen commentaar geven op de berichten.