De Belastingdienst heeft aan een onbekend aantal gezinnen deze maand geen toeslagen uitgekeerd. Reden is dat de Belastingdienst onderzoek doet naar de rechtmatigheid van de toeslagen.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst. Gedupeerden krijgen deze week een brief met een aantal vragen waarmee ze hun recht op een toeslag moeten bewijzen aan de Belastingdienst.

De instantie raadt de gezinnen aan om zo snel mogelijk bewijsstukken te verzamelen en die voor te leggen. Mensen die toch recht hebben op een toeslag, krijgen dat geld met terugwerkende kracht alsnog. Maar hoe lang dat zal duren, kan de woordvoerder niet aangeven. 

"Dat hangt af van de snelheid waarmee de vragen worden beantwoord en of de Belastingdienst het nodig acht verder onderzoek te doen", aldus de woordvoerder. In de tussentijd moeten de huishoudens dat gat zelf financieel overbruggen.

Onregelmatigheden

De Belastingdienst onderzoekt de uitkering van verschillende toeslagen, waaronder die voor kinderopvang, de huur en de zorgkosten. Er is niet een specifieke toeslag waar vaker onregelmatigheden bij worden geconstateerd.

De Belastingdienst wil niet aangeven hoeveel gezinnen door de ingreep worden getroffen, omdat daar nog Kamervragen over beantwoord moeten worden. De instantie meldt evenmin om hoeveel geld het gaat.

De woordvoerder zegt tegenover NU.nl dat het onderzoek al sinds begin april loopt en dat er dus geen link is met de recente ophef rond fraude bij Bulgaren.