De Amerikaanse president Barack Obama wil voor het eerst limieten voor de uitstoot van CO2 door Amerikaanse energiecentrales. 

Het aan banden leggen van de centrales is het belangrijkste punt in de plannen die Obama dinsdag aankondigde als reactie op de klimaatverandering en voor het terugdringen van de uitstoot broeikasgassen.

Obama kondigde de langverwachte plannen aan in een toespraak in de Georgetown universiteit in Washington. Amerika is na China de op een na grootste vervuiler in de wereld als het gaat om CO2. Ook daarom heeft Amerika een plicht om het leiderschap te nemen bij de klimaatbeheersing, vindt de Amerikaanse president.

De klimaatverandering is een feit waar de wereld volgens Obama mee om moet gaan. ''De vraag is, of we de moed hebben om te handelen. Als president, vader en Amerikaan ben ik hier om te zeggen dat we moeten handelen, voordat het te laat is.'' Obama wil binnen een jaar samen met de staten en de industrie een standaard voor de CO2 uitstoot van de centrales vaststellen. Een jaar later moet die worden ingevoerd.

De algehele uitstoot van CO2 moet in de VS in 2030 met 3 miljard ton zijn verminderd. Andere plannen zijn nieuwe regels voor het brandstofverbruik van vrachtwagens, energiezuinige openbare gebouwen en huishoudelijke apparaten en projecten voor wind- en zonne-energie.

De EU reageerde positief en noemde de plannen een eerste stap.