Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) bestrijdt dat de overheid sinds 1980 zo'n honderd miljard euro te veel heeft uitgegeven aan grote infrastructurele projecten.

Dat bleek dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur waar de bewindsvrouw op verzoek van de PVV tekst en uitleg gaf.

Het bedrag is veroorzaakt door kostenoverschrijdingen en uitstel van grote infrastructurele projecten, bleek uit een inventarisatie van een hoogleraar van de TU Delft.

Schultz zette echter een aantal vraagtekens bij zijn berekening. "Ik ben het niet eens met het artikel zoals dat is gepresenteerd", zei ze tegen Machiel de Graaf (PVV).

Volgens haar heeft de hoogleraar 33 jaar aan infraprojecten bij elkaar opgeteld "en doorgetrokken tot in de eeuwigheid". "Alsof op dit moment zich dezelfde problematiek voortdoet als in het verleden", zei ze. Schultz wees erop dat inmiddels en parlementaire enquête heeft plaatsgevonden en dat lering is getrokken uit het verleden.

Kostenoverschrijdingen

Zo wordt tegenwoordig veel realistischer geraamd en wordt er standaard een bedrag aan kostenoverschrijdingen ingeboekt. In het onderzoek is volgens Schultz verder geen rekening gehouden met inflatiecorrecties en stijgende grondstofprijzen. "Je kunt niet zomaar zeggen dat er een overschrijding van honderd miljard is."

Ook wees de bewindsvrouw erop dat de politieke besluitvorming over projecten kan leiden tot extra kosten voor een project. De informatievoorziening aan de Kamer is ook verbeterd. "Daarmee is het risico op kostenoverschrijdingen een stuk beter beheerst." Nederland doet het inmiddels beter dan omringende landen, zei Schultz. "Ik wil het beeld weghalen dat sprake is van diepe ellende."