Middelgrote Europese bedrijven hebben de komende 5 jaar een financieringsbehoefte van 3,5 biljoen euro. Ze zullen moeite hebben om dat geld bij elkaar te krijgen, omdat banken steeds minder aan ze lenen.

Dat stelde kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) dinsdag.

''Europese bedrijven wenden zich traditioneel gezien tot banken voor financiering, maar het afbouwen van schulden en aangescherpte regelgeving hebben geleid tot schaarste. Het probleem is vooral acuut voor middelgrote ondernemingen'', aldus directeur Alexandra Dimitrijevic van S&P.

''Terwijl grote concerns makkelijker toegang hebben tot financiering en veel kleinere bedrijven het middelpunt vormen van politieke plannen, lijken middelgrote bedrijven tussen wal en schip te vallen.''

Middelgrote bedrijven

De Europese middelgrote bedrijven zijn volgens de kredietbeoordelaar samen goed voor ongeveer een derde van de Europese economie. S&P denkt dat de bedrijven 2,7 biljoen euro nodig hebben om hun bestaande schulden te herfinancieren. De resterende 800 miljard euro is nodig voor investeringen en uitbreidingsplannen.

S&P tuigde de zogeheten mid-market evaluation op om de financieringsbehoefte van niet-financiële middelgrote bedrijven onderling te vergelijken. Op die manier wordt gekeken in hoeverre de bedrijven hun financiële verplichtingen kunnen en willen nakomen. De kredietbeoordelaar kijkt hierbij naar bedrijven met een omzet onder 1,5 miljard euro en een nettoschuld van minder dan 500 miljoen euro.