Economie krimpt harder dan gedacht

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dat blijkt dinsdag uit de tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS ging bij de eerste raming afgelopen mei uit van een krimp van 0,1 procent.

Huishoudens bleken in de tweede raming minder te consumeren dan was voorzien, terwijl de uitgaven van de overheid hoger uitvielen.

De teruggang van de economie was in het eerste kwartaal iets kleiner dan in het vierde kwartaal, toen er sprake was van een krimp van 0,6 procent. 

Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het eerste kwartaal met 1,8 procent. Volgens de eerste raming was dat 1,7 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het CBS kwam ook met nieuwe schattingen over de groei en krimp in de afgelopen 3 jaar. Daaruit bleek dat de economie zich elk jaar minder heeft ontwikkeld dan eerder werd aangenomen.

In 2010 was sprake van een groei met 1,5 procent in plaats van met 1,6 procent. Voor 2011 werd de plus ook met een fractie verlaagd naar 0,9 procent. Vorig jaar ging de economie met 1,2 procent achteruit, in plaats van met 1 procent.

Zie ook: Vooral flexwerkers verliezen baan

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie