Vooral Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara lijken de dupe te worden van de Nederlandse bezuinigingen op ontwikkelingshulp.

De hulp aan deze regio daalde vorig jaar met wel 20 procent, terwijl het totale Nederlandse budget aan ontwikkelingshulp met 7 procent afnam.

Dat stelt One, de hulporganisatie van U2-zanger Bono, in een dinsdag gepubliceerd rapport. Vorig jaar besteedde Nederland 4,2 miljard euro aan ontwikkelingshulp, 307 miljoen euro minder dan in het voorgaande jaar. Daarbij sneed Nederland ingrijpend in de hulp aan sub-Sahara Afrika. In 2012 bedroeg dit budget 989 miljoen euro, wat 242 miljoen euro minder is dan in 2011, aldus One.

Waarom

Wij willen graag van de Nederlandse regering weten waarom er meer bezuinigd wordt op projecten in Afrika dan op projecten in andere regio's, zegt Eloise Todd, directeur bij One in Brussel. ''Het is nu niet het moment om te bezuinigen op hulp aan Afrika. Enkele van de minst ontwikkelde landen ter wereld bevinden zich in deze regio.''

Alle EU-lidstaten tezamen staken vorig jaar in totaal zo'n 48,6 miljard euro in ontwikkelingshulp. Op de lijst van gevers staat Nederland met ruim 4 miljard op de vierde plaats, achter het Verenigd Koninkrijk (10,6 miljard euro), Duitsland (9,8 miljard) en Frankrijk (8,3 miljard).

Naast Bono geven meer prominenten hun naam aan de activiteiten van One. Zo zijn ook de Amerikaanse oud-minister Condoleezza Rice en Bobby Shriver, een neef van oud-president John F. Kennedy, bestuurslid bij de lobbyorganisatie.