Rentes op staatsobligaties lopen verder op

De rentes op Europese en Amerikaanse staatsobligaties liepen maandagochtend opnieuw op. 

Daarmee werd de lijn van de voorgaande week, die werd ingezet nadat duidelijk was geworden dat de Federal Reserve het stimuleringsbeleid mogelijk in de loop van dit jaar al inperkt, doorgezet.

De rente op 10-jarige Spaanse obligaties stond maandag voor het eerst sinds begin april weer hoger dan 5 procent. De vergelijkbare Italiaanse rente klom naar 4,8 procent, tegen 4,6 procent op vrijdag.

Ook het rendement op veilig geachte obligaties ging verder omhoog. De Amerikaanse 10-jaarsrente stond met 2,6 procent op het hoogste niveau sinds augustus 2011. Begin mei stond de rente op de Amerikaanse staatsleningen nog op 1,6 procent.

Duitse rente

De Duitse rente kwam met 1,8 procent uit op het hoogste punt sinds april vorig jaar. Met 2,3 procent is de rente op Nederlandse 10-jaarsleningen momenteel ook hoger dan in de afgelopen 14 maanden. De Franse rente (2,5 procent) staat op het hoogste punt sinds juli vorig jaar. De Britse rente liep op tot het hoogste peil sinds oktober 2011.

Het rendement op een obligatie beweegt tegengesteld aan de waarde. Een stijgende rente wijst op een dalende waarde en een afname van de vraag naar het betreffende staatspapier.

De Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke gaf vorige week aan dat het stimuleringsbeleid, waarbij de Fed elke maand voor tientallen miljarden dollars aan staatsleningen opkoopt, bij voldoende economisch herstel in de loop van het jaar kan worden afgebouwd.

Sinds die aankondiging zijn de rentes op staatsobligaties stevig opgelopen. Economen waarschuwen dat de hogere rente in bijvoorbeeld de VS het herstel van de economie kan remmen.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie