‘Noodfonds ESM slinkt door bankensteun’

Het Europees noodfonds ESM houdt als gevolg van afspraken over bankensteun veel minder geld over voor leningen aan noodlijdende landen. Dat meldde het Financieele Dagblad maandag op basis van bronnen in Brussel.

Het ESM moet grote reserves aanhouden voor eventuele steun aan banken. ''Als het ESM 60 miljard euro gebruikt voor bankensteun, neemt de leencapaciteit van het fonds met 180 miljard af’’, aldus een van de bronnen.

Van de oorspronkelijke 500 miljard euro, is daardoor dan nog 320 miljard over voor leningen aan landen.

Een andere bron stelt dat ''het risico op leningen aan banken nu eenmaal vele malen hoger is dan het risico op leningen aan andere eurolanden. Dat de leencapaciteit van het fonds omlaag gaat, is een logische consequentie’’.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem liet recent al weten dat bankensteun een risicovolle activiteit is en dat dit grote gevolgen heeft voor de leencapaciteit van het ESM, omdat de kredietwaardigheid van het fonds moet worden gehandhaafd.

Europese banken moeten in de toekomst een direct beroep kunnen gaan doen op het Europees noodfonds, zo werd vorige week afgesproken door de minister van Financiën van de 17 eurolanden. Dit politieke akkoord moet nog door een aantal nationale parlementen worden goedgekeurd.

Lees meer over:
ESM

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie