Als het kabinet in augustus besluit om 6 miljard euro extra te gaan bezuinigen, betekent dat het einde van het sociaal akkoord.

Dat stelde Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Op de vraag of zo'n bezuiniging het einde van het sociaal akkoord zal betekenen, zei Van Brenk: ''Wat mij betreft wel.'' Ze voegde eraan toe dat niet zij, maar FNV-voorzitter Ton Heerts over die kwestie gaat.

"Afspraak is afspraak. Het kabinet blaast het sociaal akkoord op als het in 2014 toch de nullijn voor ambtenaren invoert", aldus Van Brenk.

Het kabinet maakte het voornemen zes miljard te bezuinigen woensdag bekend. FNV-leider Ton Heerts zei in een reactie dat het kabinet met vuur speelt als wordt besloten een nullijn in te voeren. Als de coalitie van VVD en PvdA het plan doorzet, gaat de FNV zich voorbereiden op acties, verklaarde Heerts.

Heerts liet nog de mogelijkheid open dat het kabinet zes miljard bezuinigt zonder de nullijn van stal te halen. Daarmee zouden de afspraken in het sociaal akkoord kunnen blijven staan.

Bezuinigingspakket

Die maatregel is onderdeel van het bezuinigingspakket uit maart van vier miljard euro dat door het sociaal akkoord op de lange baan werd geschoven. De hoop was toen dat de economie zou aantrekken en dat de bezuinigingen niet meer nodig zouden zijn.

Maar de economische situatie blijft moeilijk. En het kabinet moet van Europees commissaris Ollie Rehn (Begroting) volgend jaar 6 miljard bezuinigen om het begrotingstekort naar 3 procent terug te brengen. Het kabinet heeft steeds gezegd zich aan het sociaal akkoord te willen houden.

Nullijn

Van Brenk ziet het echter niet gebeuren dat het kabinet zes miljard euro bezuinigt zonder een nullijn in te voeren. "Ik zou niet weten waar je het anders vandaan moet halen", zei ze zaterdag. 

Premier Mark Rutte (VVD) wilde vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie nog niet zeggen of de nullijn deel uitmaakt van de bezuinigingen. Hij zei alleen dat het pakket uit maart 'geheel of gedeeltelijk' herleeft. Wel zei hij dat het kabinet de nullijn als een structurele maatregel beschouwt.

Bom 

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg noemde de uitspraken van Van Brenk een duidelijk signaal en sprak van een bom onder het sociaal akkoord. Hij kondigde aan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag bij het wekelijkse vragenuurtje hier vragen over te stellen.

"We vragen al maanden of de extra bezuinigingen het einde van het sociaal akkoord betekenen. Daar is steeds omheen gedraaid, ook door Ton Heerts."

Vijf vragen beantwoordt over het sociaal akkoord

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier