NEW YORK - De effectenbeurs in New York heeft woensdag de neergaande lijn van de voorgaande dag doorgetrokken.

De Dow-Jonesindex daalde met 115,42 punten (1,1 procent) tot 10.198,29 punten. De index van de Nasdaq-beurs, waar veel technologiefondsen zijn genoteerd, sloot met een verlies van 20,05 punten (ook 1,1 procent) op 1784,35.

Beleggers zijn sinds vorige week minder optimistisch geworden over de economische vooruitzichten. Ze vrezen dat de sterke stijging van de olieprijzen door de crisis in het Midden-Oosten roet in het eten zal gooien. En als het economisch herstel toch doorzet, is het volgens veel analisten maar de vraag of dat zal leiden tot hogere bedrijfswinsten.

Olie

De olieprijzen zakten woensdag wel wat terug. Daardoor gingen ook de koersen van energieconcerns als ExxonMobil omlaag. Van de dertig fondsen in de Dow-Jonesindex wisten alleen telecomconcern SBC, Philip Morris en de bank JP Morgan Chase winst te boeken. Philip Morris profiteerde van berichten dat het zijn bierdochter Miller gaat verkopen aan South African Breweries.

Ook WorldCom was in het nieuws. Het telecomconcern maakte bekend banen te schrappen om de kosten te drukken. Dergelijke ingrepen vallen doorgaans in de smaak bij beleggers, maar in dit geval ging de beurskoers omlaag met 4 procent.

Op de valutamarkt in New York kwam weinig verandering in de koers van de euro. Aan het eind van de handel werd 0,8810 dollar genoteerd, gelijk aan het slot in Amsterdam eerder op de dag. Dinsdag eindigde de euro in New York op 0,8790 dollar.