Oud-minister van Financiën en bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm is kritisch over de manier waarop de nieuwe begroting van het kabinet tot stand komt. 

De Europese Commissie komt te laat met adviezen, waardoor de ministers minder tijd hebben om fundamentele veranderingen door te voeren. 

"Je beperkt jezelf in je mogelijkheden door laat te besluiten'', zei Zalm woensdagavond in het programma Knevel en Van den Brink.

Het kabinet kondigde woensdag aan dat het volgend jaar maximaal 6 miljard euro zal bezuinigen. Volgens Zalm had het kabinet in maart of april al klaar moeten zijn met de plannen voor volgend jaar. Dan is er een half jaar over, tot Prinsjesdag, om besluiten te nemen.

''Je bent dan niet genoodzaakt tot maatregelen op de korte termijn. Als je gaat zitten wachten op het allerlaatste nieuws, kun je elk kwartaal wel een nieuwe begroting maken'', aldus Zalm.

Bezuinigen 

Als het kabinet in maart de begroting rond zou hebben gehad, zoals Zalm wil, zou er volgend jaar niet 6 miljard maar 4 miljard worden bezuinigd.

Zalm verwacht dat de economie in de loop van volgend jaar uit het slop komt. Nederland heeft volgens hem twee problemen die Duitsland, de sterkste economie van Europa, niet heeft: de huizenmarkt is ingestort en de uitkeringen zijn bevroren of verlaagd.

''Het kan wel betekenen dat wij sneller gaan dan Duitsland als de wereldeconomie weer aantrekt. Want onze concurrentiepositie is geen probleem.''

Beursgang

Zalm zei eveneens dat zijn bank klaar is voor een beursgang. "Wij zijn nu winstgevend, we hebben ook in een moeilijk jaar 2012 een behoorlijke winst gemaakt, onze kapitaalpositie is op orde, dus wij kunnen weer naar de beurs." 

Een maand geleden hintte Zalm ook al over een beursgang. Hij is nu wel wat voorzichtiger met de timing. Om nu met cijfers op basis van twee krimpjaren van de Nederlandse economie naar de beurs te gaan", vroeg Zalm zich af. "Ik weet niet of dat nou de beste cijfers zijn."