Nederlanders hoorden ook vorig jaar bij de meest welvarende burgers van de Europese Unie.

Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd.

Nederland had in 2012 gerekend per hoofd van de bevolking de op drie na grootste economie van de EU. Het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner lag traditiegetrouw verreweg het hoogst in Luxemburg.

Die score wordt echter vertekend door de enorme financiële sector van het groothertogdom. Afgelopen jaar gingen op basis van deze maatstaf Oostenrijk en Ierland Nederland nipt voorbij.

Vierde plaats

De Nederlandse economie per inwoner was vorig jaar 28 procent groter dan het Europees gemiddelde. De Oostenrijkse economie was 31 procent groter dan het gemiddelde per hoofd van de bevolking, de Ierse 29 procent. Nederland deelde de vierde plaats met Zweden.

Onderaan de lijst staan Bulgarije en Roemenië. Daar is de economie per inwoner nog niet de helft van het Europees gemiddelde.

Gemeten naar de consumptie per inwoner scoort Nederland ook behoorlijk. De consumptie lag in Nederland vorig jaar 12 procent hoger dan het Europees gemiddelde. Dat is vergelijkbaar met het niveau in België, Denemarken, Finland en Frankrijk. Op basis van deze maatstaf zijn Luxemburgers, Duitsers, Oostenrijkers, Zweden en Britten iets welvarender dan Nederlanders.