De uurtarieven van freelancers zijn ten opzichte van een jaar geleden gemiddeld met 29 procent gestegen, van 42 naar 54 euro.

Zelfstandigen in Zeeland vragen met 61 euro per uur het meest. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het platform voor ondernemers Hoofdkraan.nl onder 37.680 offertes. In Limburg ligt het tarief het laagst.

Logo-ontwerpers zijn er het meest op vooruitgegaan. Zij zagen hun gemiddelde uurtarief met 55 procent stijgen van 45 euro vorig jaar naar 70 euro dit jaar.  

Websitebouwers zijn 26 procent meer gaan verdienen, vertalers hebben er 17 procent bij gekregen en marketeers vragen 32 procent meer.  

Verlaging

Daar staat tegenover dat software-ontwikkelaars 3 procent hebben ingeleverd. Zzp’ers die gespecialiseerd zijn in klantrelatiebeheer hebben hun uurtarief verlaagd met 5 procent, terwijl salarisadministrateurs een daling van 23 procent hebben geïncasseerd.

''De crisis heeft behoorlijk huisgehouden onder de freelancers, maar we zien nu dat de goedkopere freelancer uit de markt valt, doordat er meer op kwaliteit dan op prijs wordt geselecteerd”, licht directeur Floor Poot van Hoofdkraan.nl toe.