Afvalverwerker AVR in Chinese handen
Dat kondigden het bedrijf uit Hong Kong en huidig eigenaar Van Gansewinkel maandag aan.
AVR wint in grote centrales in Rozenburg, bij Rotterdam, en Duiven energie uit afval. De netto energieproductie van de centrales komt volgens informatie van AVR overeen met het elektriciteitsverbruik van zo’n 200.000 huishoudens.
Het bedrijf is in Nederland marktleider op dit gebied en heeft 434 medewerkers in dienst. De energiecentrales leveren ook warmte voor de stadsverwarming en stoom aan de industrie in het Rotterdamse havengebied.
Miljardair
Cheung Kong is het bedrijf van Chinese miljardair Li Ka-shing. De 85-jarige Li is volgens zakenblad Forbes de meest vermogende man van Azië. Volgens het blad is de tycoon 31 miljard dollar 'waard'. Zijn bedrijf liet eerder dit jaar al blijken toekomst te zien in afvalverwerking door het Nieuw-Zeelandse bedrijf EnviroWaste over te nemen.
Van Gansewinkel verwacht dat de transactie met Cheung Kong in het derde kwartaal van 2013 wordt afgerond. De deal moet wel eerst worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.
AVR was tot 2006 eigendom van de gemeente Rotterdam. In dat jaar verkocht de stad de afvalverwerker aan een groep durfinvesteerders voor 1,4 miljard euro. De Van Gansewinkel Groep ontstond na overnames in 2007, waarna verscheidene onderdelen van AVR werden geïntegreerd bij Van Gansewinkel.
Laatstgenoemde wil zich nu volledig gaan richten op het ophalen en recyclen van afval. Het bedrijf ziet zijn financiële positie door de verkoop van AVR flink versterkt, aldus een verklaring op de website van Van Gansewinkel.