Europa is het nog niet eens geworden over het mandaat voor de onderhandelingsgesprekken met de Verenigde Staten over een vrijhandelsakkoord. 

Frankrijk heeft zijn verzet tegen een volledig vrij mandaat nog niet opgegeven. Parijs wil dat de Europese televisie- en filmsector expliciet wordt uitgesloten van de gesprekken.

Vrijdag zijn de EU-ministers van Handel bijeen in Luxemburg. Ze bespreken deze materie al enkele uren, maar eensgezindheid is nog ver te zoeken. Een diplomaat bestempelde de gesprekken als een balts.

Mandaat

De Europese Commissie wil een zo breed mogelijk mandaat. Als Europa een onderwerp uitsluit, dan zullen de Amerikanen ook zaken gaan uitsluiten, is de vrees. Mogelijk voor Europa zeer interessante sectoren.

Het dagelijks bestuur van de EU stelde dan ook voor om tijdens de onderhandelingen met de VS bij de lidstaten terug te komen bij onderwerpen die vermoedelijk een effect hebben op de Europese film- en televisiesector.

Sector

De commissie liet al weten dat lidstaten hun eigen sector mogen blijven subsidiëren. Het geheel uitsluiten van deze sector is dan ook overbodig. Een meerderheid van de EU-landen kan daarmee prima leven.

Maar Parijs lijkt hard in te zetten en heeft de hakken in het zand gezet. De Franse minister Nicole Bricq zei alleen een nadrukkelijke uitzondering te accepteren.